Tandartsenpraktijk Jacobs en Kelgtermans
Emmalaan 7
5554 JM Valkenswaard
T 040 - 204 87 70
info@jacobsenkelgtermans.nl

Breed initiatief voor betere mondzorg ouderen.

Breed initiatief voor betere mondzorg ouderen

09-02-2015

Recent Nederlands onderzoek* laat zien dat 80% van de ouderen een matige tot slechte mondgezondheid heeft bij opname in een verpleeghuis. Om de mondzorg voor ouderen te verbeteren bundelen de beroepsvereniging van tandartsen KNMT, de Stichting Bijzondere Tandheelkunde, ACTA, de Vrije Universiteit en Stichting Innovatiekring Dementie (IDé) hun krachten in het project ‘De mond niet vergeten!’. De partijen zetten in op voorlichting, scholing en samenwerking tussen mondzorgprofessionals, huisartsen, thuiszorg en mantelzorgers. Voor een betere mondgezondheid én een beter welzijn van ouderen.
Ernstige risico’s voor kwetsbare ouderen
Weinig mensen beseffen hoe ernstig de gevolgen van slechte mondzorg kunnen zijn voor de algehele gezondheid. Naast pijn, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid leiden tot longontsteking en hart- en vaatziekten, slecht instelbare bloedsuikerspiegels bij diabetes en ook tot snellere veroudering van het brein. 

Het project ‘De mond niet vergeten! richt zich op het verbeteren van de mondgezondheid van kwetsbare, thuiswonende ouderen in Nederland. Hierbij werken de initiatiefnemers samen met lokale zorgaanbieders en branche- en beroepsorganisaties in de ouderen- en thuiszorg. Zilveren Kruis Achmea maakt het project financieel mede mogelijk en participeert in de stuurgroep. De multidisciplinaire aanpak wordt dit jaar getest in een aantal kernregio’s van Zilveren Kruis, te weten Amsterdam, Rotterdam en Hardenberg. Bij positieve evaluatie volgt een landelijke uitrol in 2016. 

* Bron: Hoeksema AR, Vissink A, Raghoebar GM, Meijer HJA, Peters LL, Arens S, Visser A. Mondgezondheid van kwetsbare ouderen: een inventarisatie in een verpleeghuis in Noord-Nederland. Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde 2014; 121: 627-633.

Bron: KNMT, Stichting Bijzondere Tandheelkunde, ACTA, Vrije Universiteit, Stichting Innovatiekring Dementie (IDé), 06-02-2015